Автор Тема: Любопитни факти - 2  (Прочетена 14171 пъти)

Неактивен Alito

 • Майстор на вербалната шпага
 • ******
 • Публикации: 3063
 • Рейтинг: +173/-217
 • Макар и просяк, България е в ЕС, велико! :)))
Любопитни факти - 2
« -: Септември 14, 2012, 02:57:45 pm »
Пет впечатляващи женски изобретения.

1. Съдомиялна.

Първата подобна машина е изобретена през 1886 г. от Джоузефин Кокрейн. Американката, внучка на изобретателя Джон Фич, показва машината на Световното изложение в Чикаго през 1893 г.

Тя представлявала дървена бъчва с метална ос, върху която се закачвала кошница с чиниите. Парен двигател въртял кошницата и топлел водата за измиването им.

Всъщност, Джоузефин измислила миялната машина не защото имала да мие много чинии – това вършели прислужниците й. Тя се притеснявала за любимия си сервиз от седемнадесети век, чиито части постепенно изчезвали при ръчното миене.

През 1920 г. се появяват първите съдомиялни, които са с постоянно инсталирана към водопроводната мрежа водна инсталация. През 1940 г. се появяват първите съдомиялни с електрически подсушаващи елементи. След 1970 г. съдомиялнята вече се е възприемала като обикновен домакински електроуред.

2. Памперси.

33-годишната американка Марион Донован изобретява еднократните пелени. Това става през 1950 г., когато идеята не е изглеждала особено перспективна и тя не я патентова. Пет години по-късно, през 1955 г., на Виктор Милс му хрумва същата идея, след като гледа как дъщеря му пере всеки ден многократните пелени.

Той я предлага на работодателите си Procter & Gamble, които му възлагат да разработи формулата. Кръщава ги “памперс” (от английски pamper – грижа се добре, глезя, угаждам).

По-късно Милс оглавява групата за проучвания на фирмата и става директор на отдел. Така през 1956 год. се появява първия памперс.

През 1960 год. излиза на пазара в САЩ, а през 1973 год. пеленките навлизат и в Европа, като за първи път започват да се продават в Германия. През 1994 год. бебешката стока вече е и в България.

3. Автомобилни чистачки.

Първата успешна система автомобилни чистачки е измислена от американката Мери Андерсън. През зимата на 1903 г. тя обикаляла с кола Ню Йорк и забелязала как шофьорът непрекъснато слиза от колата, за да избърсва снега от предното стъкло.

Тя нарекла устройството „извиваща се механична ръка, която избърсва снега“. То представлявало лост в кабината на колата, който задействал „ръката“, като през лятото се демонтирало.

Андерсън продължила да усъвършенства изобретението си, като през 1904 г. патентовала своята „извиваща се ръка с гумен ръб“, но никога не продала идеята си. До 1913 г. механичните чистачки станали стандартно оборудване в американските автомобили.

През 1917 г. друга жена – Шарлот Бриджууд – патентовала първите автомобилни чистачки. Те били електрически и се захранвали от двигателя на автомобила.

4. Wi-Fi.

Едно от най-впечатляващите женски открития е безжичната мрежа Wi-Fi. През 1941 г. актрисата Хеди Ламар измисля нещо, наречено "фреквенси хопинг". Той се основава на 88 фреквенции, същото число като броя на клавишите на пианото, а също и на използването на перфорирана хартиена лента, както при механичното пиано.

През 1940 г. Ламар патентова откритието си. Около него цари дълго време мълчание заради факта, че Хеди Ламар все още е австрийска поданичка и американските военни първо проверяват дали това не е дело на нацистка шпионка.

Днес "фреквенси хопинг" е в основата на модерната мобилна телевизионна техника, на безжичните телефони, локалното разпространение на телевизионни програми, дори и в сателитната отбранителна техника на САЩ.

Освен откривател, Хеди Ламар е дъщеря на богат еврейски банкер в Австрия и по-късно секссимвол на „Метро Голдуин Майер“.

5. Филтър за кафе.

В Германия една домакиня на име Мелита Бенц се чудела как да приготвя своята чаша ароматно кафе, без то да става горчиво заради преваряването му. Тя стигнала до извода, че ако залее необходимото количество смляно кафе със сварена вода и след това прецеди получената отвара, ще постигне желания от нея ефект.

След като пробвала с различни материали, тя открила, че попивателната хартия, използвана от нейния син в училищните му занимания, работи най-добре. Домакинята от Дрезден пробивала дупки в тенекиена кутия и слага вътре попивателната хартия.

Така през 1908 г. била изобретена първата машина за шварц кафе с използването на попивателна хартия. По-късно съпругът й основава концерна „Мелита” за филтри за кафе.

Жени са изобретили още спринцовката, дъската за гладене, точилката, бронежилетката, глобуса, противопожарните стълби, високооктановия бензин, локомотивния комин, спасителния пояс, консервите за месо, микровълновата печка и дори кафеварката.
"Уважавайте себе си и другите - да бъдеш онлайн е нещо съвсем реално и много публично, въпреки че не винаги ви се струва така."
SAFER INTERNET

Неактивен Alito

 • Майстор на вербалната шпага
 • ******
 • Публикации: 3063
 • Рейтинг: +173/-217
 • Макар и просяк, България е в ЕС, велико! :)))
Re: Любопитни факти - 2
« Отговор #1 -: Септември 22, 2012, 10:51:00 am »
Има хора, които пазят дълбоко в сърцето си, векове наред достойнството и любовта към своите прадеди - прабългарите. До ден днешен защитават своето име - българи. ,,Мы булгары, a не татары!''

Това са една немалка част от населяващите мюсюлманска Република Татарстан линк (До четиридесетте години „Булгаристан“), които не приемат името татари и предпочитат да се наричат с етнонима българи, за каквито най-вече ги приемат и повечето от същинските татари.

Красива държава имат:


България, част от Ста̀ра Велѝка Бълга̀рия на хан Кубрат - Хан Кубра̀т линк, известна днес като Волжка България или като Волжко-Камска България е средновековна държава, обхващаща територията около сливането на реките Волга и Кама.

Смята се, че Волжка България е основана около 660 г. от хан Котраг, един от синовете на хан Кубрат. Страната обаче става независима едва след като отхвърля хазарския хаганат в края на 9-ти или началото на 10-ти век. През 10-ти век волжките българи завладяват няколко фински племена. Главните градове са Болгар и Сувар, между които имама борба за политическо надмощие, което е спечелено от гр. Болгар. През този период българите приемат исляма от арабите. Според Ибн Фадлан волжко-камските българи се занимават предимно със земеделие. Освен това са развити и търговията и занаятите, като главни центрове са градовете Биляр и Сувар. Волжка България поддържа търговски връзки с Русия, Китай, Византия, Иран, Средна Азия и Западна Европа. През началото на 12-ти век се водят битки с руските князе за запазването на надмощие в Поволожието. линк
« Последна редакция: Септември 22, 2012, 11:07:45 am от Alito »
"Уважавайте себе си и другите - да бъдеш онлайн е нещо съвсем реално и много публично, въпреки че не винаги ви се струва така."
SAFER INTERNET

Неактивен wizard

 • Майстор на вербалната шпага
 • ******
 • Публикации: 1175
 • Рейтинг: +93/-39
Re: Любопитни факти - 2
« Отговор #2 -: Септември 22, 2012, 11:26:48 am »
няма как да са татари, тъй като татарите идват по тези земи много по-късно. Друг е въпроса вече, ако те са се смесили с тях на по-късен етап. Но волжките българи дори след разгрома си от монголите имат участие в политическия живот на руските княжества, а и в самата руска империя. Една част от българскаа аритокрация се внедрява сред руския елит. След превземането на Волжка България от руснаците, на печата на руския владетел Михаил Фьодорович Романов - е имало надпис на руски със думите :"Цар на земите Камски и Болгарски, Цар Казански и Астрахански".
  През 15 век, Руснаците, все по-често поглеждайки към Волжка България, биват впечатлени от Крепоста на град Казан - Кермен-а. Изумени от красотата на крепостта, Руснаците приели думата "Кремл- със значение Крепост в езика си, и извикали Волжко-Български майстори да построят Московският Кремъл. След като техният Кремъл бил готов  руснаците унищожили всички сгради в Казанският Кремъл, и оставили само една кула, за която се носят легенди, че в нея е прекарала последните си дни като принцеса, владетелката на Казанското Канство - Сююмбике, като на върха на кулата поставили Двуглав Орел, символ на победата над българите. Двуглавия орел бил златен и лъщял така че през ясна лунна нощ, целия Казан можел да види този символ на руската тирания. Днес двуглавия орел е премахнат, а кулата е място за поклонение на всички Волжки Българи, като спомен за отминало величие. Англиският пътешественик Дженкинсон, описва за пръв път огромната прилика в начина на строеж на Казанската и Московската крепости и споделя че "Казан е величествен град, построен със уникален стил и крепост на висок връх"
« Последна редакция: Септември 22, 2012, 11:34:20 am от wizard »
Времето е в нас и ние сме във времето, то нас обръща и ние него обръщаме

Неактивен Alito

 • Майстор на вербалната шпага
 • ******
 • Публикации: 3063
 • Рейтинг: +173/-217
 • Макар и просяк, България е в ЕС, велико! :)))
Re: Любопитни факти - 2
« Отговор #3 -: Септември 22, 2012, 11:32:01 am »
няма как да са татари, тъй като татарите идват по тези земи много по-късно. Друг е въпроса вече, ако те са се смесили с тях на по-късен етап. Но волжките българи дори след разгрома си от монголите имат участие в политическия живот на руските княжества, а и в самата руска империя. Една част от българскаа аритокрация се внедрява сред руския елит.


Имам предвид за това как пазят своето име - българи, със зъби и нокти. Шапка им свалям на тия хора. Ние с тях носим едни и същи гени, имаме общи прародители - децата на Кубрат - синове Батбаян, Аспарух, Котраг, Кубер и Алцек от рода Дуло.

А и като си помисля, за прабългарите, колко са били интелигентни, самият факт, че са избирали такива прекрасни природни места, на които да живеят, а ние не ги приемаме само за даденост. Сигурно хан Аспарух се преобръща в гроба.

Разпадането на Кубратова Велика България и преселение на племената, разделянето на неговите синове: карта линк

Една част от нашите прадеди се заселват в сегашната територия на Италия, между Венеция и Равена и между Бари и Метапонт срещу о-в Сицилия. Водени от Алцѐк, петият син на Кубрат. Подложени са на избиване, но въпреки това една част от тях оцеляват.

Хан Кубер, друг син на Кубрат се заселва и поставя началото на сегашна Македония.

Интересни факти, които демонстрират изключителната интелигентност и мъдрост, които са носели в себе си тези племена, благодарение, на която са управлявали своите велики територии:

Столица: Фанагория (632–665) - линк
Официален език: прабългарски - линк
Религия: Езичество - линк
Управление: Абсолютна монархия - линк
Произход: Хуни - линк
Нашият най-стар прародител: Атила (чудесно) линк
Според най-новите даннни произходът ни е Ирански: линк
« Последна редакция: Септември 22, 2012, 07:08:19 pm от Alito »
"Уважавайте себе си и другите - да бъдеш онлайн е нещо съвсем реално и много публично, въпреки че не винаги ви се струва така."
SAFER INTERNET

Неактивен Alito

 • Майстор на вербалната шпага
 • ******
 • Публикации: 3063
 • Рейтинг: +173/-217
 • Макар и просяк, България е в ЕС, велико! :)))
Re: Любопитни факти - 2
« Отговор #4 -: Октомври 15, 2012, 10:12:06 am »
Ето малко информация за Феликс Баумгартнър:

Felix Baumgartner was born on 20 April 1969 in Salzburg, Austria.

In 1999 he claimed the world record for the highest parachute jump from a building when he jumped from the Petronas Towers in Kuala Lumpur, Malaysia.[4] On 31 July 2003, Baumgartner became the first person to skydive across the English Channel using a specially made carbon fiber wing.[5] He also set the world record for the lowest BASE jump ever, when he jumped 95 feet (29 m) from the hand of the Christ the Redeemer statue in Rio de Janeiro.[6]

He became the first person to BASE jump from the completed Millau Viaduct in France on 27 June 2004[citation needed] and the first person to skydive onto, then BASE jump from, the Turning Torso building in Malmö, Sweden on 18 August 2006.[7] On 12 December 2007 he became the first person to jump from the 91st floor observation deck, then went to the 90th floor (about 390 m (1,280 ft)) of the then tallest completed building in the world, Taipei 101, Taipei, Taiwa.

.........

He set the world record for skydiving an estimated 39 kilometres (128,000 ft), reaching an estimated speed of 1,342 kilometres per hour (834 mph), or Mach 1.24, on October 14, 2012.[1] He is also renowned for the particularly dangerous nature of the stunts he has performed during his career. Baumgartner spent time in the Austrian military where he practiced parachute jumping, including training to land on small target zones.

"Уважавайте себе си и другите - да бъдеш онлайн е нещо съвсем реално и много публично, въпреки че не винаги ви се струва така."
SAFER INTERNET

Неактивен Alito

 • Майстор на вербалната шпага
 • ******
 • Публикации: 3063
 • Рейтинг: +173/-217
 • Макар и просяк, България е в ЕС, велико! :)))
Re: Любопитни факти - 2
« Отговор #5 -: Октомври 15, 2012, 10:35:08 am »
Сигурна съм, че няма да спре до тук, клип с всички постижения на Феликс:

"Уважавайте себе си и другите - да бъдеш онлайн е нещо съвсем реално и много публично, въпреки че не винаги ви се струва така."
SAFER INTERNET

Неактивен wizard

 • Майстор на вербалната шпага
 • ******
 • Публикации: 1175
 • Рейтинг: +93/-39
Re: Любопитни факти - 2
« Отговор #6 -: Октомври 17, 2012, 10:56:01 am »
Защо мъжете се пристрастяват към порното http://www.vesti.bg/index.phtml?tid=40&oid=5213151

"В определен момент започвате да гледате на изображенията с похотливи очи. След това губите контрол над здравия разум, което води до пристрастяване към порнографията", обясняват специалистите.

Време е държавата да влезе в своите соцални функции и да ограничи или премахне порното
Времето е в нас и ние сме във времето, то нас обръща и ние него обръщаме

Неактивен Scarface

 • Майстор на вербалната шпага
 • ******
 • Публикации: 1945
 • Рейтинг: +110/-17
 • Fcuk what people think
Re: Любопитни факти - 2
« Отговор #7 -: Октомври 17, 2012, 04:44:09 pm »
ПППФФФФФФФФФФФФФФ (rofl) (rofl) (rofl)
You miss 100% of the shots you don't take

Неактивен borkos

 • Майстор на вербалната шпага
 • ******
 • Публикации: 2413
 • Рейтинг: +95/-50
Re: Любопитни факти - 2
« Отговор #8 -: Октомври 17, 2012, 06:05:02 pm »

Време е държавата да влезе в своите соцални функции и да ограничи или премахне порното

 :D Ти си болен.
When you're done fucking your enemies,
fuck them some more.

Само курви на тоя свят братко!!!

Неактивен Alito

 • Майстор на вербалната шпага
 • ******
 • Публикации: 3063
 • Рейтинг: +173/-217
 • Макар и просяк, България е в ЕС, велико! :)))
Re: Любопитни факти - 2
« Отговор #9 -: Октомври 17, 2012, 06:13:50 pm »
Това е вярно, за което говори Уизард, не е някаква измислица. Психолозите имат много какво да кажат по въпроса. Тък като аз не съм, спирам до тук.
"Уважавайте себе си и другите - да бъдеш онлайн е нещо съвсем реално и много публично, въпреки че не винаги ви се струва така."
SAFER INTERNET